DEŞARJ İZİN BELGESİ (DİB)

31.12.2004 tarih ve  25687 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğine göre;

Atıksu; Evsel, Endüstriyel, Tarımsal ve diğer kullanımlar sonucunda kirleniş veya özellikleri kısmen ve/veya tamamen değişmiş sular ile maden ocakları ve cevher hazırlama tesislerinden kaynaklanan sular ve yapılaşmış kaplamalı ve kaplamasız şehir bölgelerinden cadde, otopark ve benzeri alanlardan yağışların yüzey veya yüzeyaltı akışa dönüşmesi sonucunda gelen suları ifade etmektedir.

Deşarj; Arıtılmış olsun olmasın, atıksuların doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama veya sistemli bir şekilde yeraltına boşaltılmasını ifade etmektedir.

Deşarj İzni; Su Kirliliği ve Kontrolü Yönetmeliği gereğince, alıcı su ortamlarına her türlü evsel ve/veya endüstriyel atıksuların doğrudan deşarjı için idareden izin alınması mecburi olan izin belgesidir. Atıksu deşarjı için Su Kirliliği ve Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde idarenin istediği çıkış suyu kalitesinin ve diğer şartların sağlanması gerekmektedir.

Atıksu deşarjı için verilen izin süresi 5 yıl süre ile geçerlidir.

 

Atıksu Bağlantı İzin Belgesi / Bağlantı Kalite Kontrol İzin Belgesi; Evsel atıksuların yazılı bir belge karşılığında; endüstriyel  ve karışık atıksuların ise düzenlenecek bağlantı kontrol izin belgesindeki koşulları sağlıyor ise atıksu altyapı tesisleri yönetimi tarafından verilen izindir.

Bir şehir sanayi bölgesinde bulunan kurum ve kuruluşlar ve fabrikaların işyerlerinin tesislerin atıksularını atıksu altyapı tesislerine bağlayabilmeleri, atıksu altyapı tesisleri yönetimince verilecek olan atıksu bağlantı iznine tabidir.

 

DİB; İSKİ kanalizasyona deşarj dahilinde müesseselerden istediği, yoksa arıtma tesislerini projelendirilip devreye alınması, varsa arıtma tesisinin uygunluğundan sonra yine İski tarafından verilen DEŞAR İZİN BELGESİ’dir.

 

Deşarj İzin Belgesi’nin alınabilmesi için gerekli olan başvurular yapılmadan önce arıtma tesisinin tamamlanmış, aynı zamanda İSKİ’nin Atıksuların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliği’ne uyması çalışır ve hazır vaziyette olması gerekir.

Gerekli olan başvurular ile birlikte İSKİ belirli aralıklarda numune alıp bu numune sonuçlarının yönetmelikteki sınır değerlerin altında olması gerekmektedir. Yönetmelikteki maddeleri sağlıyor ve numune sonuçlarıda uygun ise DEŞARj İZİN BELGESİ (DİB) verilir.

DEŞARj İZİN BELGESİ (DİB) alınabilmesi için gerekli olan başvurular esnasında aşağıdaki belgeler istenmektedir.

  • Deşarj izin Belgesi Formu
  • Yetkili kişiye ait İmza Beyannamesi
  • Vergi Levhası
  • Tapu Fotokopisi ve Kira Sözleşmesi
  • Kanal Katılım ücretinin ödendiği makbuz (kanal katılım payı tesiste kiracı ise bedeli kira sahibi öder)
  • Arıtma tesisi şeması
  • Yetkili Mühendislik Sözleşmesi, Oda Kaydı, Diploma (Çevre Danışmanlık Mühendisi)
  • Tesisden çıkan atıkların Yetkili Tesislere verildiğine dair Sözleşme

Deşarj İzin Belgesi Formunu İndirmek için TIKLAYIN

HEMEN ARA WHATSAPP